Scenariusz apelu inaugurującego Tydzień Zdrowia

,, Spór o ważności owoców nad warzywami”.

 

W przedstawieniu biorą udział uczniowie przebrani za warzywa : marchew, pietruszka, pomidor, ogórek, burak ćwikłowy, kapusta i owoce: jabłko, banan, mandarynka gruszka, śliwka oraz dziecko – nauczyciel.

Papierowa bitwa warzyw z owocami.

Na scenę wchodzi nauczyciel –uspokaja bijących się ;Co się tutaj dzieje?

Warzywo 1 – Oni mówią, że są lepsi !

Owoc 1 – A oni myślą, że są ważniejsi !

Warzywo 2 – My jesteśmy wszędzie potrzebni dodają nas do zupy, sporządzają z nas surówki, dodają do sałatek......

Owoc 2 – Tak, a nas bardziej lubią dzieci. Chrupią nas na surowo, dodają do deserów, przygotowują soki.

Nauczyciel – Ach tak, martwi was , co jest ważniejsze dla człowieka: Owoce czy warzywa ?

Wszyscy : Tak !

N. W takim razie posłuchajcie !

Uczeń 1

Rodzice i nauczyciele nieustannie przekonują dzieci, że warzywa są dobre i zdrowe, a zjadając surówki będą rosły i rozwijały się prawidłowo. Jest to poparte licznymi dowodami naukowymi. Ostatnie lata potwierdziły istnienie związku między dobrym stanem zdrowia, a dietą zawierającą duże ilości warzyw.

Udowodniono także, że społeczności uwzględniające w żywieniu duże ilości warzyw i owoców są w mniejszym stopniu zagrożone chorobami nowotworowymi.

Warzywa są najlepszymi sprzymierzeńcami w utrzymaniu szczupłej sylwetki i dobrej kondycji.

Rośliny chronią organizm przed atakami drobnoustrojów chorobotwórczych.

Są wymiataczami wolnych rodników, pomagają powrócić do zdrowia po ciężkich chorobach.

Piosenka ,,Zupa jarzynowa”.

Uczeń 2

Owoce są cennym źródłem przeciwutleniaczy takich jak bioflawonoidy i witamina C, które chronią nasz organizm przed chorobami zwyrodnieniowymi, np. rakiem czy chorobami serca.

Owoce zawierają zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny błonnik, dlatego tak ważne jest aby znalazły się one w naszej diecie.

Nierozpuszczalny błonnik zapobiega zaparciom, a błonnik rozpuszczalny może obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Wiersz ,, Dobra rada” – E. Burakowska

Jedz owoce i jarzyny

W nich mieszkają witaminy

Kto je sobie lekceważy

musi chodzić do lekarzy

Świeże owoce, surowe jarzyny

Ważne dla zdrowia witaminy

Popatrz na królika

posłuchaj taty i codziennie zjadaj liść sałaty

Uczeń 3

Czarne jagody poprawiają pamięć !

Uczeń 4

Żurawiny chronią pęcherz !

Uczeń 5

Winogrona udrożniają żyły !

Uczeń 6

Truskawki wzmacniają odporność !

Uczeń 7

Pomidory chronią prostatę !

Uczeń 8

Oliwki zmniejszają ryzyko raka !

Uczeń 9

Natka pietruszki pomaga zachować ostrość wzroku !

Uczeń10

Czosnek obniża poziom cholesterolu !

Uczeń 11

Soja wzmacnia kości !

Uczeń 12

Szpinak chroni przed zaćmą !

Uczeń 13

Granaty chronią komórki !

 

N. W tej sytuacji jak możemy rozstrzygnąć spór między wami? Chyba tylko na remis.

Widzicie, że człowiek ani bez owoców, ani warzyw nie może obejść się na co dzień.

 

 

Wiersz Ucieczka – E. Burakowska

Uciekło ode mnie zdrowie

Dokąd poszło? Kto mi powie?

Tam go poszukaj, gdzie jabłka i jarzyny,

bo zdrowie ponad wszystko to witaminy!

 

Uczeń 14

Stosując niskotłuszczową, owocowo- warzywną dietę bogatą w błonnik jesteśmy w stanie zaopatrzyć organizm w wystarczającą ilość substancji odżywczych. Warto wiedzieć, że w naturalnych produktach składniki te są optymalnie wyważone, czego nie można powiedzieć o witaminach w tabletkach.

Żywieniowcy zalecają dietę według zasady:

Owoce i warzywa 5 razy dziennie.

Najlepiej zacząć od śniadania. Potem na przekąskę po prostu zjeść owoc lub chrupiące warzywo. Gdy przyjdzie czas na obiad, na główne danie najlepiej wybrać sałatkę z warzyw.

Czasem można zalecaną porcję warzyw czy owoców zastąpić szklanką soku owocowego lub warzywnego lub kilkoma suszonymi owocami.

 

Warzywo 3

No, tak rozumiemy ..........

Tylko dlaczego dzieci bardziej lubią owoce od warzyw?

N. Owoce są słodkie, są dodatkiem do ulubionych deserów takich jak lody, budyń, ciasta, bita śmietana.......

Przygotowuje się z nich soki i koktajle.

Pewnie w tym tkwi ta tajemnica.

Owoc 3

Nie martwcie się tym tak bardzo. Przecież można przygotować sok owocowo- warzywny, sałatkę warzywną z dodatkiem owoców, a nawet tort marchewkowy!

N. Zdaje się, że niektórzy z nas są ekspertami w tej dziedzinie.

Przygotowali piękne albumy nt. owoców i warzyw.

Myślę, że nadszedł czas, aby wyróżnić najlepszych:

Są nimi:

 

Gratulujemy, a wszystkich zainteresowanych ciekawymi przepisami na pyszne posiłki z  dodatkiem warzyw i owoców zapraszamy do zapoznania się z treścią albumów.

 

 

 

 

 

Uczeń 15

Warzywa i owoce ciągle są niedoceniane w naszej polskiej kuchni, jemy ich stanowczo za mało.

Wiąże się z tym pracochłonność przygotowania warzywnego dania. Warzywo trzeba oczyścić, obrać, pokroić czasem ugotować, potem przyprawić. Naprawdę warto, dla lepszego samopoczucia, smukłej sylwetki, zdrowia, pobudzenia sił witalnych i energii potrzebnej do nauki i pracy.

W pośpiechu dnia codziennego śniadanie kończy się kanapką z wędliną i serem, obiad ziemniakami z mięsem i sałatką ze słoika......

Mamy radę dla zapracowanych : Są przecież gotowe dania warzywne mrożone, które można kupić w sklepie.

Zastąpią one chociaż w części zapotrzebowanie na naturalne witaminy w ciągu dnia.

Posiłek z dodatkiem warzyw ładnie podany jest nie tylko apetyczny, ale i niezwykle wartościowy.

Warzywa i owoce urozmaicą twój jadłospis, a co najważniejsze dostarczą organizmowi witamin i minerałów, których najbardziej potrzebujesz.

 

Wszyscy : JEDZ ZDROWO WARZYWNIE I OWOCOWO !